Składniki
- ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej
w piórka - 150 g mięsa z uda kurczaka,
pokrojonego na cienkie plasterki ok. 3-5 mm - 6 małych pieczarek, przekrojonych na ćwiartki
- 8 małych pomidorków koktajlowych,
pokrojonych na pół - 3 łyżeczki pasty Tom Yum House of Asia
- 1 łyżka sosu rybnego House of Asia
- 1 łyżka soku z limonki (zazwyczaj z połowy limonki)
- 1 łyżka cukru kokosowego House of Asia
- 60 ml mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
Przygotowanie
- Na łyżce oleju podsmaż cebulę. Następnie zalej ją 0,5l wrzątku, dodaj 3 płaskie łyżeczki pasty Tom Yum oraz łyżeczkę cukru kokosowego i zagotuj.
- Dodaj kurczaka, ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki i gotuj przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, łyżkę sosu rybnego oraz łyżkę soku z limonki i zamieszaj.
- Po minucie dolej 60 ml mleka kokosowego i doprowadź do wrzenia. Danie jest gotowe. Podawaj w w miseczkach udekorowane świeżą kolendrą.