Market Point radzi

Czym zastąpić cukier w deserach?

Czym zastąpić cukier w deserach?

Wszyscy wiemy, że cukier jest niezdrowy, mimo to często nie możemy się oprzeć różnym słodkościom. Istnieje jednak kilka bardziej naturalnych i zdrowszych zamienników białego…

Więcej
Do czego możemy wykorzystać ricottę?

Do czego możemy wykorzystać ricottę?

Ricotta jest jednym z najpopularniejszych składników kuchni włoskiej. Wyróżniamy ricottę pieczoną, fermentowaną, wędzoną i suszoną. Jest to produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni…

Więcej
Jak obrać i pokroić granat?

Jak obrać i pokroić granat?

Granat jest często wykorzystywanym owocem w kuchni ze względu na swój słodki, a jednocześnie lekko kwaśny smak. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych deserów,…

Więcej
Jak ugotować szparagi?

Jak ugotować szparagi?

Szparagi to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Poza walorami smakowymi posiadają także sporo cennych wartości odżywczych! Z tego powodu przygotowaliśmy dla Was…

Więcej
Jak grillować w folii aluminiowej?

Jak grillować w folii aluminiowej?

Można uznać, że grillowanie to nasza tradycja narodowa 🙂 Warto jednak pamiętać, że podczas umiejętnego grillowania powinniśmy używać aluminiowych tacek lub folii, aby…

Więcej
Jak zrobić idealną kruszonkę?

Jak zrobić idealną kruszonkę?

Jeżeli uwielbiacie ciasta z kruszonką, ale nie zawsze wychodzi Wam ona idealnie to musicie poznać ten prosty przepis. Składniki: – 100 g masła – 200 g…

Więcej
Jak poprawić mętny bulion, aby był klarowny?

Jak poprawić mętny bulion, aby był klarowny?

Bulion jest podstawą wielu dań, jednak zdarza się czasem, że wychodzi on mętny. Co więc zrobić, aby był klarowny? 1. Najpierw przecedzamy bulion przez sito…

Więcej
Co zrobić kiedy danie jest za ostre?

Co zrobić kiedy danie jest za ostre?

Jeżeli zdarzyło Wam się kiedykolwiek przygotować zbyt pikantne danie to przybywamy na ratunek! Sposobów na złagodzenie ostrości jest kilka, więc bez problemu wybierzecie ten najlepiej…

Więcej
Jak łączyć piwo z potrawami?

Jak łączyć piwo z potrawami?

Jak się okazuje powinniśmy nie tylko odpowiednio dobierać wina do naszych potraw, ale również piwa. Piwo dzięki swojej różnorodności i bogactwie stylów może zaoferować doznania,…

Więcej
Jak przygotować idealną jajecznicę?

Jak przygotować idealną jajecznicę?

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych, jednak jak przygotować idealną jajecznicę? Tutaj z pomocą przychodzi Gordon Ramsay, który w jednym ze swoich programów podzielił się…

Więcej
Jak pozbyć się skórek z orzechów?

Jak pozbyć się skórek z orzechów?

Nie ze wszystkimi daniami dobrze komponują się orzechy ze skórką. Te dwa sposoby sprawią, że z łatwością się ich pozbędziecie. 1) użyj wrzątku – orzechy umieść w misce…

Więcej
Jak obrać imbir łyżeczką?

Jak obrać imbir łyżeczką?

Korzeń imbiru stosowany jest w kuchni od stuleci, a jego zdrowotne właściwości odkryto w Chinach 2500 lat temu, gdy zaczęto go stosować jako środek ułatwiający trawienie…

Więcej
Jak grillować warzywa?

Jak grillować warzywa?

Grillowanie warzyw jest naprawdę proste, należy pamiętać tylko o kilku zasadach. warzywa kroimy na kawałki takiej samej wielkości i grubości (nie grubsze niż 2,5 cm), aby…

Więcej
Jak przyspieszyć dojrzewanie owoców?

Jak przyspieszyć dojrzewanie owoców?

Jak się okazuje banany i jabłka doskonale przyspieszają dojrzewanie innych owoców! Wystarczy włożyć je do papierowej torby razem z twardym awokado, by szybciej cieszyć się…

Więcej
Sos sojowy – zaskakująco wszechstronny

Sos sojowy – zaskakująco wszechstronny

Pochodzi z Azji, ale zadomowił się na dobre w kuchniach całego świata. Aromatyczny, pełen smaku i uniwersalny. Prosty w stosowaniu zarówno w daniach ciepłych, jak i na zimno. Codziennie…

Więcej
Jak wybrać mleczko kokosowe

Jak wybrać mleczko kokosowe

Mleko kokosowe: Jakie wybrać? Które najlepsze? – te pytania często pojawia się przy okazji każdego nowego przepisu z tym składnikiem. W wersji classic lub…

Więcej
Jak przywrócić aromat kawie?

Jak przywrócić aromat kawie?

Jak przywrócić aromat kawie, która zbyt długo była otwarta? Włóż do opakowania kostkę czekolady i nie otwieraj przez dwie doby! Po tym czasie ciesz się odzyskanym…

Więcej
Jak zachować witaminę C podczas gotowania?

Jak zachować witaminę C podczas gotowania?

Witamina C jest najbardziej wrażliwa spośród wszystkich innych witamin, jeśli podda się ją działaniu czynników zewnętrznych. Niszczy ją zarówno niska, jak i wysoka temperatura,…

Więcej