Blyskawiczna zupa Tom Yum

Składniki

  • ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej
    w piórka
  • 150 g mięsa z uda kurczaka,
    pokrojonego na cienkie plasterki ok. 3-5 mm
  • 6 małych pieczarek, przekrojonych na ćwiartki
  • 8 małych pomidorków koktajlowych,
    pokrojonych na pół
  • 3 łyżeczki pasty Tom Yum House of Asia
  • 1 łyżka sosu rybnego House of Asia
  • 1 łyżka soku z limonki (zazwyczaj z połowy limonki)
  • 1 łyżka cukru kokosowego House of Asia
  • 60 ml mleczka kokosowego 12-14% House of Asia

Przygotowanie

  1. Na łyżce oleju podsmaż cebulę. Następnie zalej ją 0,5l wrzątku, dodaj 3 płaskie łyżeczki pasty Tom Yum oraz łyżeczkę cukru kokosowego i zagotuj.
  2. Dodaj kurczaka, ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki i gotuj przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, łyżkę sosu rybnego oraz łyżkę soku z limonki i zamieszaj.
  3. Po minucie dolej 60 ml mleka kokosowego i doprowadź do wrzenia. Danie jest gotowe. Podawaj w w miseczkach udekorowane świeżą kolendrą.