Szparagi to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Poza walorami smakowymi posiadają także sporo cennych wartości odżywczych! Z tego powodu przygotowaliśmy dla Was proste porady dotyczące ich przygotowania oraz gotowania ?
Zaczynamy od dokładnego umycia szparagów pod zimną wodą. Następnie zielonym i fioletowym szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki. Natomiast białe szparagi przed ugotowaniem należy obrać zaczynając 3-4 cm poniżej główki aż do końca pędu. Szparagi musimy obrać dokładnie i dość grubo, aby usunąć stwardniałe części.
Teraz możemy przystąpić do gotowania. W tym celu najlepiej użyć wysokiego garnka, tak aby szparagi ułożyć w pionowej pozycji i aby główki wystawały ponad poziom wody.
Zielone szparagi gotujemy krótko – do 5 minut, natomiast białe i fioletowe nieco dłużej – ok. 10-15 minut.
Należy pamiętać, że im cieńsze łodygi szparagów, tym krócej gotujemy warzywa ?