Granat jest często wykorzystywanym owocem w kuchni ze względu na swój słodki, a jednocześnie lekko kwaśny smak. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych deserów, koktajli, czy też sałatek. Problem pojawia się jedynie przy wydobyciu jego nasion z twardej skórki, jednakże mamy na to aż 2 sposoby ?
1 – umyty i osuszony owoc kroimy w poprzek przez środek, a następnie otwartą połowę owocu pochylamy nad miską i drewnianą łyżką uderzamy w jego drugą stronę, tak aby nasiona wpadły do miski, a pozostałość możemy wyjąć łyżką
2 – innym sposobem jest odkrojenie nożem górnej części owocu (tak aby było widać ziarenka), a następnie pociągnięcie za wybraną część łupiny, tak aby ją oderwać – dzięki temu oddzielimy ziarenka od niejadalnej błonki. Później wystarczy wepchnąć zewnętrzną skórkę granatu do środka równocześnie wypychając ziarenka do miski i gotowe ☺️