Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych, jednak jak przygotować idealną jajecznicę? Tutaj z pomocą przychodzi Gordon Ramsay, który w jednym ze swoich programów podzielił się kilkoma sztuczkami.
1. Nie przyprawiaj jajecznicy na początku, ale dopiero przed samym podaniem. Jeżeli dodamy sól na początku smażenia, jajecznica będzie bardziej wodnista i trudno będzie osiągnąć idealną konsystencję.
2. Smażenie jajecznicy rozpocznij na zimnej patelni i małym ogniu – nie idź na skróty.
3. Nie rozpuszczaj masło, tylko dodaj na patelnię zimne razem z rozbitymi jajkami.
4. W trakcie smażenia cały czas mieszaj zawartość patelni. Kiedy jajka zaczynają się ścinać zdejmij patelnię z ognia i cały czas mieszaj, a kiedy uzyskasz jednolitą, kremową konsystencję wstaw jajecznicę z powrotem na ogień i tak samo postępuj nawet kilka razy.
5. Najważniejsze jest aby chronić jajecznicę przed przesmażeniem, więc kiedy konsystencja jajecznicy wydaje się już idealna nie możesz dopuścić, żeby jajka jeszcze bardziej się ścięły – wtedy jajecznica będzie twarda i sucha – żeby temu zapobiec dodaj łyżkę zimnej śmietany, która szybko ustabilizuje temperaturę na patelni i wzbogaci smak całego dania.
Dobra jajecznica to nie tylko efekt odpowiedniej techniki. W równym, a może nawet w większym stopniu liczy się jakość składników, dlatego należy je zawsze kupować z zaufanego źródła.