Market Point radzi
Czym zastąpić cukier w deserach?
Wszyscy wiemy, że cukier jest niezdrowy, mimo to często nie możemy się oprzeć różnym słodkościom. Istnieje jednak kilka bardziej naturalnych i zdrowszych zamienników białego…
Do czego możemy wykorzystać ricottę?
Ricotta jest jednym z najpopularniejszych składników kuchni włoskiej. Wyróżniamy ricottę pieczoną, fermentowaną, wędzoną i suszoną. Jest to produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni…
Jak obrać i pokroić granat?
Granat jest często wykorzystywanym owocem w kuchni ze względu na swój słodki, a jednocześnie lekko kwaśny smak. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych deserów,…
Jak ugotować szparagi?
Szparagi to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Poza walorami smakowymi posiadają także sporo cennych wartości odżywczych! Z tego powodu przygotowaliśmy dla Was…
Jak grillować w folii aluminiowej?
Można uznać, że grillowanie to nasza tradycja narodowa 🙂 Warto jednak pamiętać, że podczas umiejętnego grillowania powinniśmy używać aluminiowych tacek lub folii, aby…
Jak zrobić idealną kruszonkę?
Jeżeli uwielbiacie ciasta z kruszonką, ale nie zawsze wychodzi Wam ona idealnie to musicie poznać ten prosty przepis. Składniki: – 100 g masła – 200 g…
Jak poprawić mętny bulion, aby był klarowny?
Bulion jest podstawą wielu dań, jednak zdarza się czasem, że wychodzi on mętny. Co więc zrobić, aby był klarowny? 1. Najpierw przecedzamy bulion przez sito…
Co zrobić kiedy danie jest za ostre?
Jeżeli zdarzyło Wam się kiedykolwiek przygotować zbyt pikantne danie to przybywamy na ratunek! Sposobów na złagodzenie ostrości jest kilka, więc bez problemu wybierzecie ten najlepiej…
Jak łączyć piwo z potrawami?
Jak się okazuje powinniśmy nie tylko odpowiednio dobierać wina do naszych potraw, ale również piwa. Piwo dzięki swojej różnorodności i bogactwie stylów może zaoferować doznania,…
Jak przygotować idealną jajecznicę?
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych, jednak jak przygotować idealną jajecznicę? Tutaj z pomocą przychodzi Gordon Ramsay, który w jednym ze swoich programów podzielił się…
Jak pozbyć się skórek z orzechów?
Nie ze wszystkimi daniami dobrze komponują się orzechy ze skórką. Te dwa sposoby sprawią, że z łatwością się ich pozbędziecie. 1) użyj wrzątku – orzechy umieść w misce…
Jak obrać imbir łyżeczką?
Korzeń imbiru stosowany jest w kuchni od stuleci, a jego zdrowotne właściwości odkryto w Chinach 2500 lat temu, gdy zaczęto go stosować jako środek ułatwiający trawienie…
Jak grillować warzywa?
Grillowanie warzyw jest naprawdę proste, należy pamiętać tylko o kilku zasadach. warzywa kroimy na kawałki takiej samej wielkości i grubości (nie grubsze niż 2,5 cm), aby…
Jak przyspieszyć dojrzewanie owoców?
Jak się okazuje banany i jabłka doskonale przyspieszają dojrzewanie innych owoców! Wystarczy włożyć je do papierowej torby razem z twardym awokado, by szybciej cieszyć się…
Sos sojowy – zaskakująco wszechstronny
Pochodzi z Azji, ale zadomowił się na dobre w kuchniach całego świata. Aromatyczny, pełen smaku i uniwersalny. Prosty w stosowaniu zarówno w daniach ciepłych, jak i na zimno. Codziennie…
Jak wybrać mleczko kokosowe
Mleko kokosowe: Jakie wybrać? Które najlepsze? – te pytania często pojawia się przy okazji każdego nowego przepisu z tym składnikiem. W wersji classic lub…
Jak przywrócić aromat kawie?
Jak przywrócić aromat kawie, która zbyt długo była otwarta? Włóż do opakowania kostkę czekolady i nie otwieraj przez dwie doby! Po tym czasie ciesz się odzyskanym…
Jak zachować witaminę C podczas gotowania?
Witamina C jest najbardziej wrażliwa spośród wszystkich innych witamin, jeśli podda się ją działaniu czynników zewnętrznych. Niszczy ją zarówno niska, jak i wysoka temperatura,…